voordelen grensoverschrijdend treinen

Het opheffen van de bottlenecks in de internationale spoorverbindingen levert enkel winnaars op.

Sneller reizen, zonder gedoe

Verbetering van de spoorlijnen en een dienstregeling met snelle treinen, zonder overstappen en met één algemeen geaccepteerd vervoersbewijs voor een transparant tarief. Samen levert het comfortabele internationale treinverbindingen op met een kortere reistijd.

Beter voor het milieu

Tussen Nederland en Duitsland bestaan zeven snelwegverbindingen en slechts twee spoorverbindingen op intercityniveau. Tussen Nederland en België gaat het om vijf snelwegen en sinds voorjaar 2018 één snelle spoorverbinding. Dat maakt de keuze voor een treinreis ten opzichte van de auto lastig. In het streven om de CO2-uitstoot te verminderen en ons klimaat te sparen, verdient juist het reizen per trein de voorkeur. En onderzoekt toont aan: kortere reistijden en meer comfort trekken vanzelf meer reizigers aan. Dat geldt voor de reguliere trajecten, maar de trein kan ook een goed alternatief zijn voor Europees reizen tot 800 kilometer.

Economische groei

Het opheffen van de bottlenecks verbindt belangrijke economische centra met elkaar: de Randstad, Brainport Eindhoven, de Vlaamse Ruit en het Ruhrgebied. Betere bereikbaarheid is van cruciaal belang voor de euregio. Regio’s die zich verder willen ontwikkelen, worden beduidend aantrekkelijker als vestigingsplaats.

Kennis- en culturele uitwisseling

Snelle en comfortabele spoorverbindingen maken de wereld ook cultureel groter. Universiteiten en hogescholen in onder meer Eindhoven, Maastricht, Aachen, Liège, Hasselt en Leuven kunnen nauwer samenwerken. Kennis kan makkelijker stromen; ideaal voor het delen van wetenschappelijke en creatieve ideeën en het creëren van uitwisselingprogramma’s voor studenten.