eureka

lennard van damme: startschot voor de drielandentrein

Op zondag 27 januari is het dan eindelijk zover: de langverwachte start van de directe treinverbinding tussen Maastricht en Aachen via Heerlen. Zonder overstap op één ticket in een comfortabele, gloednieuwe Flirt, geëxploiteerd door Arriva. “Na jaren met veel partijen hieraan te hebben gewerkt, hebben we het voor elkaar. We mogen hier met z’n allen best trots op zijn.”

Volgens de planning van Arriva had de trein al vorig jaar december zijn debuut moeten maken, maar het werd toch iets later. Programmamanager Lennard van Damme van EurekaRail, een organisch samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor internationale treinverbindingen, wil er niet te lang bij stilstaan. “In zo’n ingewikkeld proces kan er altijd iets tegen zitten”, zegt hij. “Natuurlijk vond niemand dat leuk, zeker de reiziger niet die zich nog langer moest behelpen met bussen. Belangrijkste is dat de trein nu gaat rijden. En we mogen er met z’n allen best trots zijn op deze trein. Een spoorlijn aanleggen is al topsport, een internationale verbinding haalt het Olympisch niveau en als je dan ook nog een trein wilt laten rijden die verschillende netspanningen aankan, ja dan heb je het over een Olympische Tienkamp.”

Spelregels

Een tienkamp met een dik pakket aan spelregels in verschillenden talen. Niet zelden stof voor discussie. “Natuurlijk. Aan beide zijden van de grens zijn de regels en bepalingen toch weer net even anders. We hebben ook te maken met verschillende culturen, specifieke voorschriften bij aanbestedingen, attitude. Er zijn tientallen beslissingen genomen, knopen doorgehakt. Dat zie je niet als die trein straks in bedrijf is, maar neem van mij aan: dit is een mijlpaal voor grensoverschrijdende samenwerking. ProRail, DB Netz, Nahverkehr Rheinland, de Provincie Limburg, het ministerie van I&W, Arriva en de treinbouwer; voor alle partijen is een compliment op zijn plaats. Er is bijzonder goed samengewerkt.”

Kaartjesautomaat van Arriva op station Herzogenrath Foto: Wouter Roosenboom
De route in de trein tussen Aachen en Maastricht Foto: Wouter Roosenboom

HSL

En dus gaat op 27 januari een langgekoesterde wens in vervulling. “Zeker weten”, vervolgt Lennard van Damme. “Deze trein verbindt Zuid-Limburg met de regio Aachen en het Rheinland. Snel, comfortabel en efficiënt. Fijn voor grenswerkers en studenten die zo sneller naar hun werk of school kunnen, fijn ook voor dagtoeristen die vanuit Nederland Aken willen bezoeken en andersom. Voor de Nederlandse reizigers betekent het ook een betere verbinding met de Hoge Snelheids Treinen die vanuit Aachen richting Frankfurt, Berlijn, München, Brussel, Parijs en Londen vertrekken. Het wordt makkelijker om die grote steden te bereiken op een duurzame manier. Treinen rijden op groene energie en stoten geen CO2 uit. Beter dan het vliegtuig en de auto dus.” 

Drielandentrein

Het is de bedoeling dat de trein in de nabije toekomst direct doorrijdt naar Liège. Momenteel overleggen de Belgische en Nederlandse autoriteiten over de voorwaarden waarop dit geregeld kan worden. “Daarover blijf ik optimistisch. Dan is het echt die Drielandentrein zoals we die voor ogen hebben. Een trein die drie spoorsystemen aan kan zonder te stoppen. Vooralsnog is het een Drielandentrein die in twee landen rijdt. Een technisch huzarenstukje.”

fijn voor grenswerkers en studenten die zo sneller naar hun werk of school kunnen, fijn ook voor dagtoeristen die vanuit nederland aachen willen bezoeken en andersom.

Chipkaart

De Drielandentrein rijdt één keer per uur tussen Maastricht en Aachen en stopt op de route van 55 minuten in Meerssen, Valkenburg, Heerlen, Landgraaf, Eygelshoven Markt, Landgraaf, Herzogenrath, Aachen-West en Aachen Hauptbahnhof. Nederlandse reizigers kunnen gewoon in- en uitchecken met hun OV-chipkaart, voor Duitse passagiers geldt hetzelfde met hun Duitse chipkaart. Tickets zijn ook te koop op de webshop van Arriva, www.arriva.nl Volwassen betalen € 13,68 voor een retourtje, kinderen de helft.

Intercity

Voor aansluitende bestemmingen moeten aparte tickets worden gekocht. “Dat is de volgende stap: een ticketingsysteem dat verder reikt. Daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt. Dat wordt nog actueler als de spoorverdubbeling bij Landgraaf gereed is en er twee keer per uur een trein kan rijden. Er is sprake van een Intercityverbinding tussen de Randstad en Aachen via Eindhoven en Heerlen. Onder meer bedoeld om nog meer reizigers aansluiting te bieden op de HSL-lijnen. Heerlen en Maastricht worden dan nog belangrijkere internationale knooppunten. Mooi toch? En bovendien in een blijvend naar mobiliteit snakkende samenleving een duurzaam en comfortabel alternatief.”

Foto van Lennard
Programmamanager Lennard van Damme van EurekaRail Foto: Nina Albeda Jelgersma

26 January 2019 | 14:00

Wolfs

Is het mogelijk om de Arriva-trein als tijdelijke oplossing tot Eijsden te laten rijden en daar te keren (of wellicht ledig keren in Visé)? De mensen uit Eijsden zitten al jaren opgescheept met een ondermaatse dienstregeling, oud en vervuild NMBS-materieel en een hopeloze punctualiteit (de spitstrein is slechts in 25% van de ritten op tijd, gerekend met een wel heel ruime marge van 6 minuten). Telkenmale wordt verbetering beloofd door de provincie Limburg, het Rijk, NS, NMBS… maar als puntje bij grenspaaltje komt gebeurt er niets in de praktijk. Ik ben als Eijsdenaar namelijk bang dat het probleem van de ERTMS enkel gebruikt wordt om het hele project te vertragen. De Belgen houden namelijk niet van concurrentie en doen er alles aan om dwars te zitten!

20 February 2019 | 21:50

Judith

EurekaRail deelt uw wens om de treinverbinding tussen Maastricht en Luik te verbeteren. We zouden graag zien dat de Arriva-trein tussen Aken en Maastricht wordt doorgetrokken naar Luik. Op ministerieel niveau wordt hier actief over gesproken.

De Provincie Limburg is geen concessieverlener voor het betreffende baanvak tussen Maastricht Randwyck en Luik. De bevoegdheden liggen hiervoor bij de NS en NMBS als concessiehouder en Ministerie van Infrastructuur en Water en de Federale Regering Belgie als concessieverlener.

22 February 2019 | 15:41

Wolfs

Dank voor uw uitgebreide reactie! Is het mogelijk om op uw website de voortgang van de verbinding Maastricht- Luik te vermelden, zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt van de beide ministeries, vervoerders en de concessiehouder?

antwoord
23 January 2019 | 18:16

Guillaume Belfort

Nu nog een rechtstreekse trein over bestaand spoor Maastricht – Lanaken – Hasselt.

24 January 2019 | 11:26

Judith

Dank voor uw reactie. We geven het door aan Louis Prompers en de andere organisaties die betrokken zijn bij betere grensoverschrijdende verbindingen. U kent de ambities van Maastricht en Hasselt voor een tramverbinding? Dat valt overigens niet onder ons programma.

antwoord
23 January 2019 | 18:01

Gertjan Stamer

PinkPop.(juni 2019) .ben benieuwd of de Tweelandtrein (Maastricht-Aachen)dan wel rijdt…voorgaande jaren werd die trein eruit gehaald; te druk op de overweg Landgraaf. Zaterdag 2-2-2019 ga ik de trein zelf beleven…

24 January 2019 | 11:23

Judith

Beste meneer Stamer, bedankt voor uw bericht en veel reisplezier volgende week!

antwoord