eureka

ronny wolfs, beleidsmedewerker verkeer: heerlen wordt verbonden met de rest van europa

Ronny Wolfs is beleidsmedewerker Verkeer bij de gemeente Heerlen. Onder zijn verantwoordelijkheid vallen onder meer fietsbeleid, de Buitenring Parkstad en grensoverschrijdend openbaar vervoer. De komende directe treinverbinding met Aken opent nieuwe perspectieven voor de stad. EurekaRail zocht hem op met een vijftal vragen.

Heerlen krijgt een directe treinverbinding met Aken en hopelijk ook met Luik via Maastricht. Hoe belangrijk is dat voor de stad?

“Belangrijk, niet alleen voor Heerlen maar voor de hele Parkstad. Het is één grootstedelijk gebied dat graag zijn rol als middelpunt voor Euregionaal en Europees werken en wonen wil waarmaken. Hiervoor zijn goede fysieke verbindingen onmisbaar, zeker via het spoor. Heerlen en Parkstad worden interessanter voor ondernemingen als vestigingsplek voor internationale bedrijven, ook omdat ze makkelijker werknemers over de grens kunnen werven. Dat betekent dus nieuwe, hoogwaardige werkgelegenheid en meer aantrekkingskracht op hoogopgeleide mensen die nu vaak uit de regio vertrekken.”

Heerlen kijkt dus nadrukkelijk over de grenzen. Hoe zit het met de spoorverbindingen richting rest van Nederland?

“Nu het spoor tussen Heerlen en Aken geschikt is gemaakt voor doorgaande treinen ijveren we hevig voor een volwaardige Intercity Amsterdam-Utrecht-Eindhoven-Heerlen-Aken en op termijn misschien wel Keulen. Een ambitie die gesteund wordt door deze steden en werkgeversorganisatie VNO/NCW. Er wordt gesproken met NS en de verantwoordelijke staatssecretaris over de haalbaarheid. Een Intercity verbindt onder meer de universiteiten van Aken en Eindhoven en betekent voor Zuid-Limburg aansluiting met de Brightlands Campussen. Uiteraard versterkt zo’n verbinding de positie van Heerlen en wordt reizen naar de Randstad weer wat aangenamer en sneller.”

Wat zijn zo de voordelen voor Heerlen van een directe spoorlijn met Aken?

“Waar zal ik beginnen? De combinatie wonen-werken in het grensgebied wordt makkelijker. We zien steeds meer banen in het grensgebied die zowel voor Nederlanders als Duitsers geschikt zijn. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer is een belangrijke factor voor arbeidsmobiliteit. Verder bevorderen betere verbindingen de samenwerking tussen Zuyd Hogeschool en de Fachschule in Aken. Over de grens studeren wordt makkelijker. We verwachten ook dat Zuyd nog meer studenten uit de regio Aken aantrekt. Nu is dat ook al een aanzienlijk aantal en bijna allemaal komen ze met de auto. Slecht voor het milieu en het betekent een enorme druk op de parkeergelegenheid, met name bij Zuyd. We studeren nu op een plan om deelfietsen bij het station en Zuyd aan te bieden zodat de studenten het laatste stukje van het station makkelijk en snel kunnen afleggen.”

Heerlen zou zelfs een echte studentenstad kunnen worden?

“Waarom niet? De studenten die nu pendelen, kunnen hier ook komen wonen. Er staat nog genoeg onroerend goed te huur en panden die omgebouwd kunnen worden tot studentenhuisvesting. In Aken is sprake van flinke woningnood, dus zo snijdt het mes aan twee kanten. Nog een voordeel trouwens is de aantrekkingskracht op toeristen. Parkstad heeft tegenwoordig heel wat te bieden en in Heerlen hebben we onze Woonboulevard die zeer in trek is bij de Oosterburen. Met de betere ontsluiting ontstaan er kansen voor verblijfsaccommodaties, evenementen en attracties. Andersom zijn onze inwoners snel in bijvoorbeeld de Eifel of richting Berlijn.”

Luik lijkt te ver weg voor Heerlen om direct voordeel te halen uit een directe treinverbinding?

“Nou, dat valt wel mee. Feitelijk ontsluit en verbind je sterke regio’s: Maastricht, Heerlen, Aken en Luik. Een soort metropool met heel veel toponderwijs, onderzoeksinstituten en een sterk bedrijfsleven. Interessant zeker voor de jonge generaties die internationaal denken en niet plaatsgebonden zijn. Die niet hechten aan een auto, maar wel aan goed openbaar vervoer. We moeten daar op inspelen. In Heerlen werken we aan een brede mobiliteitsvisie waarin fietsers en voetgangers op nummer één staan. Openbaar vervoer is het tweede speerpunt. Het nieuwe station bij het Maankwartier kan heel goed dienen als internationaal knooppunt. De komende verbinding met Aken en hopelijk  dus straks ook Luik jaagt die ontwikkelingen wel aan.”

01/10/2019

Gertjan Stamer

Wanneer gaat de trein naar Aken nu echt rijden, na zondag 20 jan. 2019 ????

01/24/2019

Judith

Beste meneer Stamer, de trein gaat rijden vanaf zondag 27 januari.

antwoord