eureka

snellere trein tussen eindhoven en düsseldorf: wat moet er nog gebeuren?

Twee dingen vallen op aan het nieuws dat er een snellere verbinding komt tussen onze Brabantse Brainport en Düsseldorf. Waarom moeten we nog tot 2025 geduld hebben? Geertje van Engen, medeopsteller van de EurekaRail-nota over dit onderwerp, legt het uit. Ook duikt ze in de psyche van de reiziger om te verklaren dat ‘slechts’ een kwartier winst op dit traject van krap twee uur ongeveer 40 procent extra reizigers kan opleveren.

Geertje van Engen is projectsecretaris voor de Duitse verbindingen bij EurekaRail en als adviseur betrokken bij het opstellen van de Nota Voorkeursalternatief internationale treindienst Eindhoven-Düsseldorf. “Ons team vormt de schakel tussen de partners in dit project (IenW, Noord-Brabant, Limburg, Eindhoven en ProRail) en de inhoudelijke experts.”

Straks niet meer overstappen in Venlo

De nota beschrijft dat de reistijd tussen Eindhoven en Düsseldorf het beste kan worden verbeterd door de overstap op Venlo weg te nemen. Zo ontstaat een rechtstreekse treindienst. Hiermee wordt ongeveer een kwartier gewonnen. In een later stadium kunnen er aan de Duitse kant nog ruim vijf minuten worden afgehaald met een spoorverdubbeling. Dat die snellere verbinding eraan zit te komen, haalde meteen het landelijk nieuws met een artikel in het Algemeen Dagblad.Van Engen: “Het openbaar maken van de nota op 21 juni was een mijlpaal voor EurekaRail. Hiermee sluiten we de fase van het brede verkennen en studeren af, die vanaf december 2015 liep. We gaan nu het voorkeursalternatief uitwerken.”

“Het voelt als meer dan een kwartier winst”

Van Engen: “Uit de vervoersanalyse blijkt dat door dat kwartiertje winst veel nieuwe reizigers deze trein gaan nemen. Het voelt namelijk als meer dan een kwartier winst, omdat men niet meer hoeft over te stappen op station Venlo. Overstappen blijkt een drempel. We zien potentieel voor circa 600 extra passagiers per dag. Dat is een groei van bijna veertig procent!”

Wat moet er nog gebeuren?

De snellere verbinding wordt mogelijk door een aanpassing van de dienstregeling in Eindhoven. Eens per uur wordt Eindhoven de eindhalte van de reguliere intercity. Vanaf Eindhoven gaat dan de internationale trein rijden. Het spoor zelf hoeft zo maar beperkt te worden aangepast. De trein vanuit Duitsland gaat straks keren bij Best, omdat hier bij Eindhoven geen ruimte voor is. Daarvoor moet bij Best een keerspoor worden aangepast. Ook op het rangeerterrein bij Eindhoven zijn wat aanpassingen nodig.Van Engen: “Dat zijn geen heel grote ingrepen. En toch kan de snellere trein pas in 2025 gaan rijden. Dat heeft te maken met de lopende contracten met de vervoerders (concessies) in Nederland en Duitsland. Pas als deze in 2025 aflopen, kan de nieuwe rechtstreekse treindienst door de Duitse vervoersautoriteit openbaar worden aanbesteed.”

“Twee werelden bij elkaar brengen”

Van Engen: “Een van de laatste stappen is om nu op te schrijven welke voorwaarden wij vanuit Nederland willen meegeven in de aanbesteding. Denk aan hoe het treinmaterieel eruit moet zien, of hoe een goede punctualiteit gaat worden gewaarborgd. Dit is een behoorlijke uitdaging, omdat je hier ook tegen de verschillen tussen Nederland en Duitsland aanloopt. In Nederland schrijven wij bijvoorbeeld voor dat de vervoerder aan de vervoervraag moet voldoen en een bepaalde kans op een zitplaats moet bieden. In Duitsland wordt een specifiek aantal treinen en zitplaatsen voorgeschreven. Het is een leuke uitdaging om die twee werelden bij elkaar te brengen! Voor het internationale treinkaartje kunnen we nu nog geen specifieke eisen opstellen, maar willen we optimaal gebruik kunnen maken van toekomstige innovaties. We weten immers nu nog niet welke technieken in 2025 beschikbaar zijn, naast of als alternatief voor de OV-chipkaart.”