eureka

arriva-regiodirecteur limburg patrice van bergen: trein verlegt grenzen

Een internationale trein tussen Maastricht en Aken. Dat was één van de harde eisen van de Provincie Limburg bij de gunning van de openbaar vervoerconcessie voor de periode 2017-2031. Arriva ging de uitdaging aan en die verbinding gaat er komen. Elk uur gaan de speciale treinen over de grens. In de toekomst zelfs twee keer per uur. Al moeten we nog heel even geduld hebben, zegt Arriva-regiodirecteur Limburg Patrice van Bergen.

Het is een spannend en uniek traject met veel uitdagingen, de Drielandenlijn. De speciaal gebouwde treinen voor het traject Liège-Maastricht-Heerlen-Aken, de enige die drie verschillende stroomspanningen aankunnen, maakten al talloze proefritjes in de drie landen. Om de techniek te testen, maar ook om de verschillende communicatie- en veiligheidssystemen aan weerszijden van de grenzen op elkaar af te stemmen.

De speciale drielandentrein van Arriva Foto: René Hameleers

Naar België

Om de Drielandentrein- of lijn dus te kunnen rijden is er behalve fysieke landsgrenzen ook nog een grens van regelgeving. Op dit moment een gevoelig punt. De Belgische overheid houdt vast aan het gebruik van het ERTMS-veiligheidssysteem en weigert daarom de Arriva-trein de toegang op het spoor. Patrice van Bergen wil er niet al te veel over kwijt, want de bal ligt niet bij Arriva. “Onze trein is er helemaal klaar voor, net als onze mensen. Het spoorboekje is gereed. Er is voor ons geen enkel probleem met de veiligheid, we gebruiken alleen een ander systeem.”

Papierwerk

“Er komt zó veel bij kijken”, zegt Patrice van Bergen. “Techniek is één aspect. Deze trein is uitgerust met een speciaal systeem waardoor de trein op drie stroomspanningen kan rijden. Ongeveer op de grens bij Landgraaf is recent een spanningssluis gebouwd, een stukje spoor waar de trein van de Nederlandse op de Duitse spanning kan overgaan zonder te stoppen. Best een uitdaging. Papierwerk, vergunningen en onderlinge afspraken hebben veel tijd gevergd. Hoe communiceren de verkeersleiding in Nederland en Duitsland met elkaar als er iets mis gaat? Om een klein voorbeeld te noemen. Niets laten we aan het toeval over. Veiligheid is prioriteit nummer één.”

Afspraak

Arriva heeft beloofd die grensoverschrijdende trein vanaf deze maand tussen Maastricht en Aachen te gaan rijden. Om precies te zijn, vanaf  9 december. Eén keer per uur retour. Leuk voor de fans van de kerstmarkten in Aken en Valkenburg bijvoorbeeld. Of voor de studenten uit Aken die alvast de ongetwijfeld comfortabele trip naar de Universiteit Maastricht kunnen testen. “We wilden ons aan die afspraak houden”, vervolgt Patrice van Bergen, geboren en opgegroeid in Limburg, bedrijfskundige en sinds 2017 verantwoordelijk voor het streekvervoer van Arriva in Limburg. “De reizigers, onze klanten, rekenden erop. En het was spannend. We hebben er alles aan gedaan om de deadline te halen. We hebben machinisten en conducteurs speciaal voor het traject opgeleid en bijgeschoold. Ze staan klaar om de trein met het speciale omschakelmechanisme te bedienen. Mensen uit Duitsland en Nederland. Straks komen daar nog Belgen bij. Die rijden dan op het deel in België, zo is voorzien.” Helaas bleek de tijd tot 9 december uiteindelijk te kort om de toelatingsprocedure voor Duitsland helemaal af te ronden. We balen daarvan en hopen dat de reizigers nog heel even geduld kunnen opbrengen. Ondertussen vervoeren we de reizigers dan met de bus. We richten ons nu op het geheel afronden van de procedure voor de toelating van de trein tussen Maastricht en Aachen. Maar ook voor het traject richting België zitten we niet stil. Dat willen we graag, daar hebben alle betrokken partijen vanaf het begin op ingezet.”

Zakelijk

Want voor die lijn zijn voldoende klanten. Zo zijn er de dagjesmensen over en weer, de toeristen. “Ja, en vergeet niet de zakelijke reizigers die naar Brussel willen of de aansluiting in Luik zoeken richting snelle treinen naar Parijs en Londen. Aachen-Luik gaat een belangrijke lijn worden, zeker weten. Zowel zakelijk als recreatief.”
Patrice van Bergen vertrouwt erop dat de trein snel naar Aachen zal gaan rijden en ook de problemen voor het Belgisch traject uiteindelijk opgelost worden. Vervolgens moeten daar ook nog wat technische ingrepen op het spoor en de perrons in Visé plaatsvinden en de Drielandenlijn is compleet.

Makkelijker

Missie voltooid? “Nou, ik zou eerder zeggen dat de eerste belangrijke stap dan gezet is. Er moet nog een slagen gemaakt worden richting een uniform tariefsysteem. Reizen moet makkelijker worden; gewoon boeken en afrekenen bijvoorbeeld via een app. Gelukkig is het wel zo dat de Duitse en de Nederlandse betaalsystemen meteen gebruikt kunnen worden als de trein gaat rijden.”

4 January 2019 | 10:45

Guillaume Belfort

Wanneer begint de start van de internationale treinverbinding, zonder overstap, Aken-Maastricht-Lanaken-Hasselt?

24 January 2019 | 11:27

Judith

Dank voor uw reactie. We geven het door aan Louis Prompers en de andere organisaties die betrokken zijn bij betere grensoverschrijdende verbindingen. U kent de ambities van Maastricht en Hasselt voor een tramverbinding? Dat valt overigens niet onder ons programma.

antwoord