Grensoverschrijdend treinkaartje komt eraan
Roel Testroote onthoudt zich van politieke uitspraken. Wel is hij ervan overtuigd dat een uniform ticketingsysteem voor Belgische, Duitse en Nederlandse reizigers op grensoverschrijdende treinen op tijd geïnstalleerd kan worden. “Zeker weten. We hebben een uitgebreide proef gedaan op twee buslijnen tussen Aachen en Zuid-Limburg. Ruim 450 mensen hebben met hun chipkaart grensoverschrijdend kunnen reizen in de verschillende bussen. De kosten werden automatisch afgeschreven van hun bestaande online account. De test is meer dan uitstekend verlopen. We hebben veel positieve reacties teruggekregen. De betrokken vervoerders, Arriva en ASEAG, hebben de proef vervolgens verlengd om die reizigers niet teleur te stellen. Dit systeem uitrollen naar de treinen mag geen probleem zijn. In principe maakt het niet uit, bus of trein.”
Oplossing
Het klinkt eenvoudig: één kaartje dat geldig is in drie landen. Met voor iedereen dezelfde tarieven, aan welke kant van de grens je ook woont. “Dat is het echter niet”, weet Roel Testroote. “Elk land hanteert zijn eigen regels, reizigerscategorieën en tarieven. Afstemmen en afspraken maken vergt tijd. Daar bemoeien we ons niet mee. Wel hebben we samen met onze partners een technische oplossing bedacht. Met een Nederlandse OV-chipkaart kun je namelijk niet in België of Duitsland reizen, en dat geldt ook andersom. Daarvoor hebben we nu een alternatief gevonden.”
Account based reizen
Er is niet gekozen voor een compleet nieuw OV-kaartsysteem. “Nee, reizigers hebben geen behoefte aan nóg een kaart en nóg een betalingssysteem. Ze willen geen gedoe, maar comfortabel en makkelijk reizen. We hebben daarom iets gezocht dat bovenop, of naast, de bestaande systemen gezet kan worden. Een zogenoemd ‘account based reizen’ concept, waarbij de bestaande OV-kaart slechts dient om je te identificeren. Voor deze identificatiefunctie wordt een token toegevoegd aan de verschillende bestaande nationale systemen. Het token is gekoppeld aan je onlineaccount en kan geplaatst worden op een kaart, in een app (als barcode) of de mobiele telefoon. Transacties worden gekoppeld aan het persoonlijk account, en betaling gebeurt automatisch via de ‘thuisvervoerder’ waar het persoonlijk onlineaccount is aangemaakt. Betaling kan plaatsvinden op basis van een vooraf gekocht kaartje, danwel achteraf op basis van het in Nederland bekende check-in /check-out. In de backoffice wordt ook een verdeling gemaakt van de betaling aan de verschillende vervoerders. We zijn nu ruim een half jaar aan het testen en het systeem werkt zeer goed.”