eureka

nieuws van bouwmanager timmermans: nederlandse en duitse bovenleiding met succes gekoppeld

Na een weekend van werk aan het spoor tussen Landgraaf en het Duitse Herzogenrath kwam op maandag ‘vers van de baan’ het nieuws dat het Nederlandse en het Duitse bovenleidingsysteem met succes zijn gekoppeld. “De samenwerking tussen aannemer RPS aan Duitse zijde en de Nederlanders van Strukton verliep uitstekend,” meldt Henk Timmermans, bouwmanager regio Zuid bij ProRail.

Voor de lezer die zich net als onderstaande twitteraar afvraagt hoe dat precies in zijn werk is gegaan, heeft EurekaRail een artikel in de maak waarin dat precies wordt uitgelegd. Houd hiervoor twitter en deze website in de gaten.

Timmermans meldt verder dat naast de koppeling ook aan de treinbeveiliging is gewerkt. Ook is het perron van Landgraaf verlengd zodat er straks ook langere treinen kunnen ‘halteren’ ofwel stoppen. Verder hangt, op de spanningssluis na, de bovenleiding nu over het hele te elektrificeren spoor. Een ‘spanningssluis’ is een stuk van het bovenleidingsnetwerk waar een elektrische trein die voor twee spanningen geschikt is, overgaat van de ene op de andere spanning. Hiervoor is een spanningsonderbreking in de bovenleiding gebouwd.

Nachtwerk

De komende weken legt Strukton de laatste hand aan de bovenleiding tijdens nachtelijke spoorafsluitingen en in het weekend van week 42 en week 45.

Nieuw schakel- en onderstation

Overdag werkt Strukton aan de bouw van een schakelstation (voor het verbinding van bovenleidingen) nabij station Landgraaf en de bouw van een onderstation (dat de  bovenleiding van stroom voorziet) aan de Spoorstraat in Haanrade.  Ook wordt er langs het spoor nog aan kabels en leidingen gewerkt.

Foto: Henk Timmermans
Foto: Henk Timmermans

Drielandentrein

De elektrificatie is nodig voor de rechtsteekse treinverbinding tussen Maastricht en Aachen, verzorgd door vervoerder Arriva, die in december gaat rijden als onderdeel van de drielandentrein Aachen-Maastricht-Liège.

10/08/2018

Frans Eekhout

Komen er ook OV chipkaart palen op het betreffende perron in Landgraaf als men met deze trein in de richting van Heerlen, Valkenburg en Maastricht wilt rijden of worden er alleen speciale toegangsbewijzen verkocht ?

10/10/2018

Judith

Beste Frans,
Op alle stations van de Drielandenlijn komen incheckpalen en kaartautomaten. U kunt op de Drielandenlijn dus ‘gewoon’ met de OV-chipkaart reizen. Voor reizen tussen uitsluitend Duitse stations (bijvoorbeeld van Herzogenrath naar Aken) geldt, dat reizigers alleen gebruik mogen maken van het OV-tarief dat in Duitsland geldt (Het Regenbogentarif van het Aachener Verkehrsverbund).

antwoord