eureka

katrin hissel van de vvv aken: mogelijk verbod op diesels reden om te kiezen voor de trein als milieuvriendelijke alternatief

Ruim op tijd voor de kerstmarkten in Aken en Maastricht, namelijk vanaf 9 december 2018, is de directe treinverbinding tussen Aken en Maastricht een feit. Aken is als station al uitstekend geïntegreerd in het Duitse en internationale spoornet, maar door de directe verbinding met Maastricht wordt de stad nog aantrekkelijker voor de directe buren. Katrin Hissel is sinds begin 2017 directeur van de VVV in Aken en reist zelf regelmatig naar Maastricht. Zij is dan ook heel blij met de nieuwe verbinding.

In 2017 werden er één miljoen overnachtingen geboekt in Aken. Tot nu toe laten de cijfers voor 2018 op het gebied van bezoekers en overnachtingen een vergelijkbaar beeld zien. Van januari tot en met augustus zijn er in totaal 646.539 overnachtingen geboekt. Er is met name een toename van buitenlandse toeristen in Aken te zien. Van januari tot en met augustus van dit jaar hebben in totaal 112.208 buitenlandse toeristen de stad bezocht. “Naast België en Engeland komen de meeste bezoekers uit Nederland”, aldus Katrin Hissel. Het afgelopen jaar is het aantal Nederlandse toeristen met 11,7% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Natuurlijk doet Aken zijn best om deze gasten binnen te halen. “We nemen regelmatig deel aan workshops in Nederland, waar we Aken als toeristische bestemming promoten en aandacht besteden aan diverse toeristische onderwerpen”, aldus Hissel.

Milieuvriendelijk met trein en fiets

Hoeveel toeristen per trein naar Aken komen, is niet bekend, maar wel ziet Hissel het mogelijke verbod op dieselauto’s als extra reden om de milieuvriendelijke trein te nemen. Ook het fietstoerisme is toegenomen, en zoals bekend zijn Nederlanders nogal fervente fietsers. Je kunt zelfs de fiets meenemen in de trein. “Fietstoeristen zijn trouwe bezoekers en zorgen dat ze alles van tevoren goed uitzoeken”, aldus Hissel. “Aken en omgeving zijn aantrekkelijk als bestemming voor fietstoeristen. De Euregio is met 850 km fietspad een uitstekend fietsgebied. Een mooi voorbeeld is de Vennbahn. Ook in Aken zelf zijn er veel projecten om het fietsverkeer te bevorderen. Sinds 2014 is er ook de mogelijkheid om op verschillende plaatsen in de stad e-bikes te huren en daarmee Aken en omgeving te verkennen.” Nederlanders zijn niet alleen enthousiaste fietsers, maar houden ook van cultuur. Culturele instellingen en musea die niet in het centrum van Aken liggen, zijn makkelijk per fiets bereikbaar en profiteren op die manier ook van een betere verbinding.

Met de fiets op station Aken Foto: Wouter Roosenboom

Ook de hotelbranche is in beweging

De situatie van de hotelbranche in Aken is een veelbesproken onderwerp. Bij drukbezochte evenementen, zoals de CHIO Aken, moeten bezoekers vaak uitwijken naar de directe omgeving van Aken. De afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe hotels gekomen, onder andere aan de Krefelder Straße en Sandkaulbach. Het geplande hotel tegenover het theater is in aanbouw. “In totaal is de bezetting met gemiddeld 46% op dit moment prima”, aldus de directeur van de VVV. “Afgewacht moet worden hoe de branche zich verder ontwikkelt”. Jongere bezoekers maken vaak gebruik van airbnb. “Volgens airbnb zelf zijn er het afgelopen jaar zo’n 47.000 overnachtingen geboekt in Aken; deze zijn dus niet in de officiële cijfers meegenomen. Samen met de gemeente Aken zullen we deze trend nauwlettend in de gaten houden. Ook zal er continu gekeken worden in hoeverre een en ander binnen de wettelijke grenzen blijft.

Trein is belangrijk voor Aken als beursstad

De komende jaren zal de rol van Aken als beursstad steeds belangrijker worden. In Aken is ongeveer 70% van alle overnachtingen te danken aan zakelijk toerisme. Daarmee is en blijft Aken een aantrekkelijke vergader- en conferentielocatie. “Daarbij is met name interessant dat het percentage buitenlandse deelnemers aan vergaderingen en conferenties met 17% aanmerkelijk boven het algemeen gemiddelde in Duitsland ligt”, onderstreept Hissel. “De centrale ligging van Aken in het drielandengebied speelt hierbij duidelijk een rol”. Wij willen natuurlijk al het mogelijke doen om potentiële zakelijke toeristen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Een snelle en directe treinverbinding is daarbij absoluut een pre.”