eureka

eureka!: het nederlandse en duitse spoornetwerk sluiten steeds beter op elkaar aan

Schakel voor schakel zien Limburg en EurekaRail hun grensoverschrijdende spoorambities werkelijkheid worden. Goed nieuws voor het milieu, reizigers, inwoners, ondernemers en kennisinstituten in de grensregio. De verbinding Maastricht-Aachen gaat precies op tijd voor een bezoek aan de kerstmarkt rijden en het is nu ook zeker dat we straks een stuk sneller en comfortabeler met de trein van Eindhoven naar Düsseldorf kunnen.

De verbinding Maastricht-Aachen start op op 9 december, mits de laatste testen goed verlopen, en de ambitie is om deze lijn aan te sluiten op Liège. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) komt nu ook met het nieuws dat we straks zonder over te stappen van Eindhoven naar Düsseldorf kunnen reizen. Van Veldhoven: ‘Met de directe trein zijn de bedrijvige steden Eindhoven en Düsseldorf straks nog beter met elkaar verbonden. De verwachting is dat hierdoor elke dag honderden reizigers extra de trein nemen op dit traject. En dat is ook precies wat we als kabinet willen: meer mensen die kiezen voor nog snellere internationale treinen.’

Op station Eindhoven Foto: Wouter Roosenboom

Extra tijdwinst door Duitse spoorverdubbeling

De trein vanuit Eindhoven stopt in Nederland straks alleen nog in Helmond en Venlo. Reizigers tussen Eindhoven en Düsseldorf zijn dan een uur en veertig minuten onderweg. Nu is dat nog twee uur en moet er worden overgestapt op Venlo. Van Veldhoven meldt ook dat het Duitse ministerie van Verkeer een spoorverdubbeling op het Duitse deel van het traject tot topprioriteit heeft gemaakt. Nederland is hier van meet af aan een groot voorstander van geweest, omdat de totale reistijd hiermee met nog eens tien minuten kan worden verkort tot anderhalf uur.

Treinen bij Station Düsseldorf

Economische groei grensreigio

De aansluiting in Euregio wordt steeds beter en dat helpt om het economisch potentieel van onze grensregio aan te boren. Een steun in de rug daarbij is de 40 miljoen subsidie die het ministerie heeft uitgetrokken voor Parkstad: het ontwikkelen en verduurzaamen van acht gemeenten in de voormalige Oostelijke Mijnstreek.