eureka

gaston graaf, projectmanager elektrificatie landgraaf-herzogenrath: het draait allemaal om dat stippellijntje op de kaart

Graaf komt er zelf mee: “Je vraagt je misschien af waarom het elektrificeren van zes kilometer spoor jaren moet duren. Het is niet heel ingewikkeld om palen neer te zetten, een draadje op te hangen en de stekker in het stopcontact te steken. Bij dit project draait het allemaal om dat stippellijntje op de kaart, dat maakt dat de eerste vijf kilometer van het project in Nederland ligt en de laatste kilometer op Duits grondgebied.”

De elektrificatie van het spoor tussen Landgraaf en Herzogenrath maakt de directe treinverbinding tussen Maastricht en Aachen mogelijk, die in december gaat rijden. Graaf: “Je hebt hier twee stedelijke gebieden die als het ware rug aan rug liggen omdat er geen volwaardige spoorverbinding is. Al voor de EurekaRail-tijd is gestudeerd op mogelijkheden om het spoor te verbeteren. In 2015 kwam er geld beschikbaar en dat bracht de elektrificatie in een stroomversnelling. Dat is ook het moment dat ik er bij ben gekomen als projectleider vanuit de provincie Limburg.”

Zelf uitvinden

Het ‘stippellijntje’, zoals Graaf de Nederlands-Duitse grens graag noemt, maakte dat de elektrificatie uitgroeide ‘van een eenvoudige opgave tot een project van drie jaar’. Bij grensoverschrijdend samenwerken heb je te maken met twee overheden, met elk hun eigen verantwoordelijkheden, procedures en organisatie. Graaf: “Omdat je bezig bent met een uniek, internationaal project zijn er geen voorbeelden om te volgen. Qua procedures: hoe ga je om met wetgeving in twee landen? En qua techniek: hoe verbind je de Nederlandse 1500 volt-bovenleiding met de Duitse waar 15.000 volt op staat? Hoe passen we één drielandentrein (Aachen – Maastricht – Luik) aan op de beveiligingssystemen van elk land? Hoe zorgen we dat de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse aannemers goed loopt? Je moet het allemaal zelf uitvinden.”

Cultuurverschillen

“In deze eindfase is ProRail bezig met de laatste loodjes. Mijn job vanuit de provincie Limburg zit er bijna op. Als project hebben we veel geleerd over hoe Duitsers dingen doen. Zo hoefden wij in Nederland voor de elektrificatie niet door een inspraakprocedure, maar was dat in Duitsland wel verplicht. Qua cultuur zie je ook verschillen. Wij zijn gewend om als specialisten elkaar te vinden en te bellen. Contact maken met een Duitse specialist loopt formeler. Het gaat altijd via de manager in de organisatie, en pas later als het heel technisch wordt kom je bij de specialist. Wanneer in Nederland het aanvragen van een vergunning langer duurt, pak je de telefoon om eens te kijken of er iets te regelen valt. Uit respect voor de vergunningsautoriteit zou een Duitser dat nooit doen. Duurt het lang, dan kan men daar niet zo snel iets aan veranderen.”

Spanning om spanningsluis

Graaf: “De planning is strak. Het bouwen gaat lukken, en dan gaan we testen in de laatste week. Om te testen zetten we ‘s nachts de stroom op de nieuwe bovenleiding en gaan we rijden met het materieel, zodat overdag de reguliere dienstregeling gewoon door kan gaan. Testen blijft altijd spannend, gaat bij de spanningsluis de pantograaf goed omlaag en weer omhoog? (Hier lees je hoe de spanningsluis precies werkt. ) Waar we echt mee hebben geworsteld is de vraag hoe de systemen zich gaan gedragen wanneer ze elkaar ontmoeten. We weten dat ons veiligheidssysteem op de locomotief goed werkt in Nederland en je wilt dat het ook zonder storingen werkt wanneer op overgaat op de Duitse 15.000 volt. Dat moet je allemaal doorrekenen.”

9 December in dienst

Het elektrificatieproject nadert de voltooing met de indienststelling op 9 december. Vanaf dat moment gaat er een nieuwe trein rijden in een rechtstreekse verbinding tussen Maastricht, Heerlen en Aachen, waarbij er de ambitie is om deze verbinding door te trekken naar Luik.

antwoord
10/23/2018

Guillaume Belfort

Waar blijft de ambitie deze lijn door te trekken vanaf Maastricht via Lanaken naar Hasselt ?

11/06/2018

Guillaume Belfort

Beste Judith,
Bedankt voor uw reactie. Dat is bekend. Waar ik naar informeer is een rechtstreekse trein (over de ijzeren Maasbrug). Dus rechtrecks zonder te hoeven overstappen op ‘n tram.

11/01/2018

Judith

Met de elektrificatie Landgraaf – Herzogenrath wordt de verbinding tussen Aken, Heerlen, Maastricht en Luik verbeterd. Om Maastricht, Lananken en Hasselt beter per openbaar vervoer te verbinden wordt gewerkt aan de Tram Maastricht Hasselt. Deze tramverbinding krijgt haltes in Hasselt, Diepenbeek, Bilzen, Lanaken en Maastricht. Zie voor meer informatie http://www.trammaastrichthasselt.eu.

antwoord