eureka

belgisch politicus gilles foret: een snelle en moderne treinverbinding tussen luik en maastricht moet vanzelfsprekend zijn

De Waalse politicus Gilles Foret is voor zijn partij MR (Mouvement Réformateur) lid van het Federale Parlement in België en gemeenteraadslid van de stad Luik. Als groot voorstander van reizen per trein ondersteunt hij het streven van EurekaRail om internationale treinverbindingen te optimaliseren. “Helaas is het project van EurekaRail in België weinig bekend. Door het project bij de gemeentelijke en federale overheid op de agenda te zetten, wil ik daar verandering in brengen.”

De stad Luik ligt op een kruispunt van wegen en vormt vanuit het noorden de toegangspoort naar de Ardennen. “Luik is over de weg goed bereikbaar, maar het openbaar vervoer laat nog steeds te wensen over,’ vindt de Waalse politicus Foret. Zijn partij MR wil de productiviteit van de spoorwegen verhogen en de dienstverlening aan de reizigers verbeteren om zo de aangekondigde liberalisering in 2023 goed te kunnen opvangen. “De treinverbinding naar Brussel is prima. Voor mijn werk in het Federale Parlement neem ik meestal de comfortabele Intercity en een enkele keer de Thalys. Maar veel andere treinverbindingen in Wallonië zijn hoognodig aan modernisering toe. Zo rijdt tussen Luik en Luxemburg nog steeds een boemeltrein en op het traject Luik-Maastricht rijdt eenmaal per uur een oude, vervuilde stoptrein.”

Belang treinlijn Luik-Maastricht onderschat

Volgens Foret, die in zijn studietijd drie maanden in Maastricht studeerde, is de trein tussen Luik en Maastricht zelfs beschamend slecht. “Daarom namen mijn Luikse medestudenten en ik altijd de auto”. Hoewel de treinverbindingen in Wallonië nu stap voor stap worden aangepakt en het Luikse urban network wordt verbeterd, ligt de focus van de federale regering en Luik op verbetering van binnenlandse treinverbindingen. Foret: “Men beschouwt het als een secundaire lijn, terwijl het gaat om een belangrijke verbinding tussen twee regionale centra die slechts 55 kilometer van elkaar liggen. Een snelle, moderne trein die twee maal per uur rijdt en zowel de universitaire en culturele uitwisseling als de handel en het toerisme bevordert, zou snel vanzelfsprekend moeten zijn.”

EurekaRail op de politieke agenda

Het streven van EurekaRail om grensoverschrijdende treinverbindingen zoals Luik-Maastricht te optimaliseren, kan daarom op Forets steun rekenen. “Helaas is het project van EurekaRail in België weinig bekend. Dat wil ik veranderen door het op de gemeentelijke en federale agenda te zetten en het bij de verantwoordelijk personen onder de aandacht te brengen. Met partijgenoot François Bellot, de federale minister van Transport, heb ik een heel goed contact. Hij is bezig om de Belgische spoorwegen voor te bereiden op de liberalisering en verbeteringen van internationale lijnen mogelijk te maken. Alles hangt natuurlijk af van investeringen, economische haalbaarheid, politieke prioriteit en zaken als veiligheid, maar we hebben het politieke tij wel mee.”

antwoord
10/16/2018

Rolf Gierling

Sehr geehrte Damen und Herren,
nach Veröffentlichung des neuen Fahrplans durch die Deutsche Bahn bin ich maßlos enttäuscht! Kultureller Austausch? – wieder Fehlanzeige. Welches Konzert, welche Theatervorführung wollen sie von Aachen aus in Lüttich oder Maastricht mit dem Zug besuchen? Lüttich, letzter Zug 22:09 Uhr, Maastricht, letzter Zug 23:19 Uhr. Von Brüssel möchte ich gar nicht erst reden. Wussten Sie, daß Sie das Ancienne Belgique, einen der schönsten und bestklingenden Konzerthallen Europas, für 9,50€ hin und zurück in Belgien besuchen können? Nicht, wenn man in Aachen wohnt! Bitte geben Sie an die Verantwortlichen weiter, dass ein Zug für Nachtschwärmer fehlt! Vielen Dank

10/22/2018

Judith

Thank you Mr. Gierling for your inquiry into trains for night owls, I have forwarded it and we’ll get back to you shortly!

antwoord
10/08/2018

dhr. D.B.J. Cats

Als er twee maal per uur een snelle IC Luik-Aken vv via Heerlen gaat rijden , blijft er dan hopelijk nog een stoptrein over tussen alle stations , zonder overstap ?

10/10/2018

Judith

Beste meneer Cats,
Naast de Drielandenlijn Luik – Maastricht – Heerlen – Aken blijft in Nederland de stoptrein Maastricht – Heerlen rijden. In Duitsland zal de Regionalbahnverbinding tussen Ruhrgebied en Aken in stand blijven (stoptrein Ruhrgebied – Herzogenrath- Aken). Een stoptrein Luik – Aken is er echter niet.

antwoord
10/08/2018

dhr. D.B.J. Cats

Als er twee keer per uur een IC gaat van Luik-Aken vv via Heerlen , komt er dan ook nog hopelijk een stoptrein tussen alle steden , zonder overstap ?

antwoord
10/06/2018

Piet

Het is meer dan logisch dat er betere treinverbindingen komen met het Nederlandse spoornet. Het loopt nu nog te vaak vast bij de politiek, die in Nederland sterk gericht is op de Randstad en in Belgie door het politieke systeem.Stelt u zich nu toch voor dat het veel makkelijker zou worden om in Nederland of Belgie te gaan werken en echt alle beperkingen die dit verhinderen zouden verdwijnen. Dan zit de kracht van de Benelux in het zuiden! Think different it´s the only way to forward!

antwoord
09/20/2018

Harshan

Komt deze verbinding ook naar België vanaf december 2018?

09/25/2018

Manon Raats, communicatiemanager EurekaRail

Beste Harshan,
Op de Spoortop van 2016 in Rotterdam hebben we met de betrokken partijen de ambitie uitgesproken deze directe verbinding tussen Aachen-Maastricht-Liège dan te starten. Met elkaar – van opdrachtgevers zoals onder andere Provincie Limburg en vervoerders – zijn we nog in gesprek hoe we kunnen organiseren dat deze treinverbinding er komt.

09/23/2018

Judith

Bedankt voor uw reactie. Uw vraag is in behandeling en we komen zo snel mogelijk bij u terug!

antwoord