eureka

elektrificatie spoorlijn landgraaf - herzogenrath (d) van start: ‘een directe verbinding tussen maastricht en aachen is toch logisch’

Met het symbolisch verbinden van twee koperen stroomdraden op het station van Landgraaf en de onthulling van een bouwbord is dinsdagmiddag 17 april het startsein gegeven voor de elektrificatie van de spoorlijn Landgraaf-Herzogenrath. Met de komst van een bovenleiding wordt de weg – of beter gezegd: het spoor – vrijgemaakt voor
een snelle, rechtstreekse treinverbinding tussen Aachen, Maastricht en Liège, waarop vervoerder Arriva straks haar gloednieuwe trein voor deze drie landen kan laten rijden.

Grensoverschrijdend

Gedeputeerde Hubert Mackus van de Provincie Limburg, Heiko Sedlaczek van Nahverkehr Nordrhein Westfalen en Jan Mulder, regiodirecteur ProRail, onthulden het bouwbord in het bijzijn van politici, bestuurders, aannemers en omwonenden. “Hier hebben we vele jaren aan gewerkt”, aldus Hubert Mackus. “Met deze spoorlijn overschrijden we niet alleen de landsgrenzen, we bevorderen ook grensoverschrijdend reizen.” Ruud van den Broek, inwoner van Heerlen en lid van de Werkgroep Spoor, is blij dat er eindelijk een directe verbinding komt. “Natuurlijk”, zegt hij, “dat had al veel eerder moeten gebeuren. Een directe verbinding tussen Maastricht en Aachen is toch logisch. Tenminste voor passagiers. Toeristen, studenten en zakelijke reizigers zijn er blij mee, zeker weten. Over goederentreinen hebben we onze bedenkingen, maar er is ons verzekerd dat de aanpassing van het spoor en de elektrificatie niet bedoeld is om meer goederentreinen te laten rijden. We vertrouwen daarop.”

Dienstregeling

Regiodirecteur Patrice van Bergen van Arriva is helemaal klaar voor het nieuwe traject. “We hebben een speciale trein besteld die op de stroomnetten van Nederland en Duitsland kan rijden. Momenteel werken we de dienstregeling uit. Een goede zaak, deze grensoverschrijdende trein en een belangrijke stap in de Europese eenwording. En goed voor de regio. Aachen, Heerlen en Maastricht hebben veel te bieden. Dat geldt ook voor Liège. Daarbij horen goede verbindingen met het openbaar vervoer.”

Hubert Mackus, Heiko Sedlaczek en Jan Mulder onthullen bouwbord voor station Landgraaf. Foto: Wouter Roosenboom

Tarief

Heiko Sedlaczek, directeur van de Duitse vervoersautoriteit NVR kan dat alleen maar onderschrijven. Hij onderstreept de goede bestuurlijke samenwerking en kijkt nog wat verder vooruit. “Volgende stap is een ticketingsysteem met één uniform tarief. Het is de bedoeling dat Nederlanders met hun OV-chipkaart kunnen reizen op dit traject en als het even kan nog tot Bonn-Köln. Daar werken we nu hard aan.”

De elektrificatie wordt gefinancierd door de Rijksoverheid, de Provincie Limburg en de regio met hulp van een Europese subsidie van 5,68 miljoen euro. Aannemer Strukton neemt de uitvoering voor zijn rekening. “Een mooie klus”, zegt regiodirecteur ProRail Jan Mulder. “Behalve 128 palen en 18 kilometer draad leggen we een elektriciteitsluis aan en diverse schakelstations. In december leveren we op.” Aan Duitse zijde zijn verschillende aanpassingen nodig, onder meer aan het station Hauptbahnhof Aachen. “Die zijn eind dit jaar gereed”, zegt Andreas Warnecke van de NVR. “Een uitstekende zaak, deze grensoverschrijdende verbinding.”

24 April 2018 | 15:21

dhr. D.B.J. Cats

Ik las dat de OV-chipkaart op vele Internationale spoor- en buslijnen geldig wordt in de toekomst ; zou dit dan óók niet voor de gehele EU kan gelden indien Trans Link Systems dit zou toelaten ? Dan is enkel maar één pasje voor alle OV noodzakelijk !

26 April 2018 | 09:22

Lennard van Damme, programmamanager provincie Limburg

Uw ambitie is de onze. Een ticketingsysteem waarbij de reiziger en niet de vervoerder of het land centraal staan streven wij ook na. Op hele korte termijn is dat niet eenvoudig realiseerbaar. Via pilots en goede samenwerkingsafspraken zetten we hierin stappen.

antwoord
24 April 2018 | 12:42

Pierre Zijlstra

Zal de drielandentrein van Arriva ook stoppen op het station Eygelshoven Markt? Ik denk hierbij aan het feit dat het station pas tien jaar geleden in gebruik genomen is er sprake zal zijn van kapitaalvernietiging mocht de halte in de toekomst vervallen. Ik denk hierbij ook aan de zaterdagse markt in Eygelshoven die door zeer veel Duitsers bezocht wordt. Het kan in de toekomst toch niet zo zijn dat de reizigers vanuit Eygelshoven naar het station van Landgraaf of Herzogenrath moeten gaan om naar Aken, Maastricht of Luik te reizen.

24 April 2018 | 13:29

Katja Huijsmans |

Beste heer Zijlstra, we zoeken het uit en komen snel bij u terug.

24 April 2018 | 13:57

Katja Huijsmans |

Beste heer Zijlstra, we hebben al een reactie van Arriva. Die is kort maar krachtig: ja, de trein stopt op het station Eygelshoven Markt. Weet u zo voldoende? Anders horen we het graag!

antwoord
23 April 2018 | 20:21

Marcel Siebers

Wanneer wordt begonnen met de spoorverdubbeling ?

24 April 2018 | 13:30

Katja Huijsmans |

Beste heer Siebers, wanneer we precies beginnen vragen we na en komen snel bij u terug.

30 April 2018 | 08:12

Katja Huijsmans |

Beste heer Siebers, naar verwachting start de aannemer medio 2020 met de werkzaamheden. Heeft u nog meer vragen? Weet dat u ook altijd welkom bent in ons Informatiecentrum in Landgraaf.

antwoord