eureka

giuseppe saitta van het deutscher hotel- und gaststättenverband: düsseldorf is klaar voor meer nederlandse stedentrippers

Dat Düsseldorf als winkel- en uitgaansstad populair is bij Nederlanders, is gevoegelijk bekend, en ook dat Nederlanders best graag een feestje bouwen. Met de nieuwe directe verbinding komen er naar verwachting nog meer mensen naar Düsseldorf – heeft u al in Altbier-aandelen geïnvesteerd? Is de stad voorbereid op meer gasten uit het buurland?

“Meer dan dat. De voorbereidingen zijn in volle gang en er is natuurlijk ook nog wel wat tijd tot 2025 (Saitta lacht). Het hotelaanbod zal de komende jaren verder toenemen: er komen duizenden bedden bij. De veelzijdigheid van onze keuken is tot ver buiten de stadsgrenzen bekend. En zowel op culinair gebied als voor de hotelkeuze geldt: er is (letterlijk) voor iedere smaak wat wils. En dat wij heel goed in staat zijn om – ook bij een grote toestroom van gasten – iedereen persoonlijk evenveel gastvrijheid te bieden, laten we ieder jaar opnieuw weer zien tijdens elke beurs. En wat Altbier-aandelen betreft: dat is zeker geen slechte investering.”

Wat is volgens u de betekenis van de nieuwe directe verbinding tussen Düsseldorf en Eindhoven? Hebben we die überhaupt nodig, of is een goed wegennet voldoende? Hoe goed of slecht is Düsseldorf volgens u vanuit verkeerstechnisch oogpunt bereikbaar?

“Düsseldorf is zonder twijfel een van de best bereikbare steden van Duitsland. Wij zijn uitstekend bereikbaar met de auto, de trein, de bus of de fiets. De luchthaven heeft voldoende capaciteit en maakt – in tegenstelling tot die van bijvoorbeeld München – deel uit van de stad. Binnen een kwartier ben je in de oude binnenstad. Maar dan nog zijn we blij met elke nieuwe uitbreiding die zorgt voor een snellere verbinding. En als een nieuwe directe verbinding er ook nog eens voor zorgt dat de wegen ontlast worden, zou dat heel veel schelen.”

Een verbinding is natuurlijk altijd tweerichtingsverkeer – maakt u er zich druk over dat er dan misschien nog meer Düsseldorfers naar Nederland aan, of ziet u alleen maar voordelen omdat Düsseldorf dan sneller bereikbaar is vanuit Nederland?

“Ik geloof dat het geven en nemen is en dat we allebei van de situatie zullen profiteren. Daarnaast is in een tijd waarin velen de Europese gedachte ter discussie stellen, elk extra ‘kanaal’ dat grensoverschrijdende ontmoetingen en uitwisseling makkelijker maakt, een goede en belangrijke zaak.”

PSV Eindhoven speelt al jaren in de topregionen van de Nederlandse eredivisie. Dit jaar viert ook Fortuna Düsseldorf haar rentree in de Duitse Bundesliga. Wat betekent dat voor de hotels en overige horeca – is dit in cijfers uit te drukken? Verwacht u fans uit Eindhoven voor de thuiswedstrijden van Fortuna, bijvoorbeeld als zij tegen Bayern München moeten spelen?

Ik waag me niet aan cijfers. Daar zijn anderen beter in. Maar het staat natuurlijk als een paal boven water dat het voor een stad een geschenk is als haar thuisclub meespeelt in de Bundesliga. Aantrekkelijke tegenstanders, meer fans. De voorpret voor het volgende seizoen is al voelbaar in de stad – en ook bij ons in de horeca. En wanneer er PSV-fans naar wedstrijden in Düsseldorf willen komen, vinden we dat alleen maar leuk. Maar daarvoor hoef je absoluut niet te wachten tot 2025.”

Düsseldorf is een stad die trots is op haar internationale karakter. En het is waar dat de Königsallee, de internationale verbindingen vanaf de luchthaven, de concerten met grote namen en de gerenommeerde vakbeurzen zeker niet onderdoen voor andere grote steden. Maar op culinair gebied is er nog wel wat ruimte voor verbetering, nietwaar? Waarom zijn er zo weinig restaurants met een Michelin-ster in Düsseldorf? Investeren 'de' Düsseldorfers liever in mode dan in goed eten? 'Look instead of Cook'?

“Een spannende en innovatieve keuken herken je vooral aan de veelzijdigheid en de kwaliteit van het aanbod. Als er alleen maar sterrenrestaurants waren, zou dat net zo saai zijn als alleen snackbars. Maar wij hebben een zeer divers aanbod, dat vooral wordt gekenmerkt door een brede keuze. En we hoeven ons dan ook zeker niet te schamen voor ons culinaire aanbod. Bovendien zijn er (naast de elf restaurants met een ster) ook chefs die hun ster bewust teruggegeven hebben, en die zijn daardoor heus niet slechter gaan koken. Peter Nötel is zo’n chef-kok. Wat je ook zoekt: originele friet-, burger-, of pizzaconcepten, of klassieke, Rijnlandse ‘Brauhaus’-keuken, etnisch eten of fine dining – hier is alles te vinden. Wat zeker niet onvermeld moet blijven is de Japanse keuken in Düsseldorf. In de stad woont en werkt de grootste Japanse gemeenschap van Duitsland en dat laat ook culinaire sporen achter. Dus als je het mij vraagt is het vooral: ‘Look and Cook’.”

Heeft de horeca in Düsseldorf ook te lijden onder leegstand, net als veel andere steden?

“Düsseldorf boomt. Gelukkig maar. Dat is voel- en zichtbaar. Zichtbaar met name door het feit dat we ons werkelijk geen zorgen hoeven te maken over leegstand. Eerder integendeel.”Voor veel mensen uit het Nederrijngebied is een uitje (bijvoorbeeld naar het strand) of een dagje winkelen in Nederland de gewoonste zaak van de wereld.

Hoe vaak komt u zelf als Düsseldorfer in ons buurland?

“Ik heb Italiaanse roots, en die probeer ik zo vaak mogelijk Italiaans water te geven. Maar ik ben ook altijd een paar keer per jaar in Nederland – ik ga graag naar de Maas.”