eureka

professor christiane vaeßen, honorair consul van nederland: beter treinvervoer zorgt voor integratie van de regio

De elektrificatie van de baanvakken is afgerond. In december 2018 gaan de eerste treinen rijden tussen Aken en Maastricht. We spraken met prof dr Christiane Vaeßen, directeur van de regio Aken-Zweckverband en honorair consul van Nederland, over het belang van mobiliteit in de Euregio.

De regio Aken beleeft op dit moment spannende tijden: De zogenaamde ‘Strukturkommission’ in Berlijn moet een besluit nemen over de structurele verandering van de vier bruinkoolgebieden in Duitsland, waarvan het belangrijkste, namelijk het Rheinische Revier, hier in de regio Aken ligt. Een belangrijke randvoorwaarde voor het welslagen van de structurele verandering is de infrastructuur, en dan met name het treinvervoer.

Optimisme

“De omstandigheden in de regio Aken voor de structurele verandering zijn duidelijk beter dan in de andere bruinkoolgebieden”, aldus een optimistische Christiane Vaeßen. “Er is al veel regionale samenwerking, en bovendien kent de regio een enorm innovatiepotentieel als gevolg van de universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen die zich in de regio bevinden.” Samen met een groot aantal actoren zijn beeldbepalende projecten ontwikkeld die zich richten op energievoorziening, toekomstgerichte werkgelegenheid en een aantrekkelijke leefomgeving.

Goede bereikbaarheid belangrijk voor integratie regio

De ligging (namelijk aan twee grenzen en in het hart van Europa) zorgt ervoor dat de regio een pioniersfunctie heeft. “Grensoverschrijdende mobiliteitsoplossingen zijn de sleutel voor intensieve samenwerking in het grensgebied. Of het nu gaat om het transport van goederen of om een directe OV-verbinding met de buurlanden: een goede bereikbaarheid is zeer belangrijk om te zorgen voor een betere integratie van de regio”, aldus Vaeßen.

Goede buren EN sterke economische partners

Christiane Vaeßen benadrukt de voortrekkersrol van de handelspartners in Nederland en België voor Noordrijn-Westfalen (NRW). Op het gebied van import was Nederland in 2017 met een waarde van 37,6 miljard euro een van de belangrijkste landen voor de aanlevering van goederen en diensten aan NRW. NRW exporteerde goederen naar het buurland ter waarde van 20 miljard euro. In de eerste helft van 2018 werden goederen en diensten ter waarde van 10,5 miljard euro vanuit NRW naar Nederland geëxporteerd, een stijging van 3,4% ten opzichte van de eerste helft van 2017. De export naar België steeg in dezelfde periode met 1,7% tot 6,6 miljard euro.

Maak grensoverschrijdend woon-werkverkeer eenvoudiger!

Veel mensen wonen en werken in het buurland. “Ondanks alle administratieve en culturele verschillen is de grensoverschrijdende arbeidsmarkt geen abstracte theorie, maar een al tientallen jaren dagelijkse praktijk”, aldus Vaeßen. “Dagelijks forenzen ongeveer 36.000 mensen tussen NRW en Nederland naar hun werk in het buurland, het merendeel van Duitsland naar Nederland.” Daarbij zijn de belangrijkste obstakels de taal en juridische problemen, zoals de erkenning van diploma’s bij bepaalde beroepen; maar ook het streekvervoer is vaak een knelpunt. “De regio Aken draagt er met de zogenaamde Grensinfopunten (adviescentra) toe bij dat er zo min mogelijk praktische belemmeringen zijn voor de grensoverschrijdende arbeidsmarkt”, legt de directeur uit. In nauwe samenwerking met de “Service grenzüberschreitende Arbeitsvermittlung”, waarbij de Duitse en Nederlandse arbeidsbureaus hun bemiddeling aanbieden aan beide arbeidsmarkten, kan een nog betere integratie van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt plaatsvinden.

Christiane Vaeßen, directeur van de regio Aken-Zweckverband en honorair consul van Nederland: “We hebben een uniform ticketsysteem binnen de Euregio nodig" Foto: Wouter Roosenboom

“We hebben een uniform ticketsysteem binnen de Euregio nodig”

Ook studenten profiteren van de uitbreiding van het openbaar vervoer, waardoor universiteitssteden als Aken en Maastricht minder last van files hebben. Vaeßen wil daarnaast een uniform ticketsysteem binnen de Euregio, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om zonder problemen en tegen een betaalbaar tarief te reizen.

Infrastructuur als voorwaarde voor een gunstig vestigingsklimaat

De verbinding tussen het westen van NRW en Keulen en Düsseldorf is voor Vaeßen van cruciaal belang. In het kader van het nieuwe Duitse Bundesverkehrswegeplan heeft de regio een uitgebreide lijst met plannen ingediend die zich richten op grensoverschrijdend personen- en goederenvervoer per spoor en over de weg. “Zo vestigde een bedrijf zich uitsluitend in de Kreis Heinsberg omdat er een directe verbinding was met de haven in Born”, noemt Vaeßen als voorbeeld. “Dit toont aan hoe belangrijk het is voor beide landen om verder te kijken dan de eigen grens.” Ook in andere richtingen zal het snel beter worden: Niet alleen zijn er plannen voor aansluiting van de A1 bij Blankenheim, waardoor een rechtstreekse verbinding ontstaat tussen de Noordzeehavens en Genua, maar ook zijn er nog meer treinverbindingen naar Nederland gepland.

Typische grensbewoonster

Natuurlijk is de honorair consul relatief vaak onderweg in Nederland, meestal met de auto, maar in het weekend ook als particulier, bijvoorbeeld met de directe bus van Aken naar Maastricht: “Zoals veel mensen hier in de regio ben ik in mijn vrije tijd vaak in het buitenland, bijvoorbeeld om lekker uit eten te gaan (iets wat uitstekend kan in Zuid-Limburg), maar ook voor culturele uitstapjes of gewoon om te shoppen.

01/03/2019

collin

hoe zit het met het goederenvervoer op de lijn vanaf 2019 ?

01/24/2019

Judith

Hallo Collin,

We hebben het nagevraagd. Het antwoord is als volgt:

In heel 2018 hebben er (op basis van de registraties door ProRail) 19 goederentreinen gereden, daarbij ging het om:
– een aantal losse locomotieven die hebben gereden onder een goederennummer.
– goederenlocomotieven die een Arriva-reizigerstreinstel naar de werkplaats in Duitsland brachten. Het reizigerstreinstel kon niet zelf rijden, omdat het traject H-H nog niet geëlektrificeerd was.
– spoorvervoer van Amerikaans militair materieel (geen munitie) naar de NAVO-basis aan de grens.
– enkele omleidingstreinen vanwege een stremming bij een van de andere grensovergangen.

Voor 2019 is op dit moment de verwachting voor het goederenvervoer op het baanvak Heerlen-Herzogenrath dat het niet significant anders gaat worden dan 2018.
Bij dit soort geringe aantallen, is het natuurlijk wel lastig om daar harde uitspraken over te doen.

Heb je nog vragen, dan horen we dat graag!

antwoord