eureka

ole friedrich, directeur van düsseldorf tourismus: alles wat bijdraagt aan een betere bereikbaarheid, juichen we toe

Ole Friedrich, directeur van Düsseldorf Tourismus, juicht de voor 2025 geplande rechtstreekse treinverbinding tussen Düsseldorf en Eindhoven en de betere bereikbaarheid toe, want Düsseldorf is populair bij Nederlanders en wordt steeds populairder.

“In 2018 noteerden we tot eind augustus al 101.617 overnachtingen van Nederlanders in Düsseldorf tegenover 100.231 in dezelfde periode in 2017. Dat is opnieuw een toename met 1,5 procent. In 2017 waren het uiteindelijk in totaal 180.000 overnachtingen.” Daarmee stonden de Nederlanders in 2017 in de ranglijst van overnachtingen uit het buitenland op de tweede plaats, achter de Britten met 192.000 overnachtingen en vóór de Amerikanen met 130.000 overnachtingen.

“Bij dagjesmensen lopen de cijfers in de miljoenen”, schat Ole Friedrich. Dit cijfer is niet zo heel verwonderlijk, want met de kerstmarkt, beurzen zoals de boot‑ en watersportbeurs boot en een groot aanbod aan musea voor moderne kunst biedt Düsseldorf attracties waar Nederlanders in geïnteresseerd zijn. Bovendien begint en eindigt voor steeds meer Nederlanders de vakantie op de luchthaven van Düsseldorf.

Met in totaal 4,82 miljoen overnachtingen en 49,5 miljoen dagjesmensen was 2017 voor Düsseldorf een recordjaar wat betreft het aantal toeristen. Het aandeel van de Nederlanders in met name het dagtoerisme is aanzienlijk; de stad maakt dan ook actief reclame in Nederland en positioneert zich hierbij als stad om te shoppen en dingen te beleven. Behalve met de auto en de trein komen de Nederlanders ook per bus – vooral naar de kerstmarkt, waarvoor dan ook met name reclame wordt gemaakt door aanbieders van busreizen. Het kerstmarktmagazine verschijnt in het Duits en het Nederlands. “We ondersteunen ook de jaarlijkse kerstkrant, de Düsseldorfer Kerstkrant, die in het grensgebied in Maastricht, Venlo en Roermond wordt verspreid”, vertelt Ole Friedrich.

Station Düsseldorf Foto: Wouter Roosenboom

“De combinatie van beurs en luchthaven is uitermate belangrijk!”

Natuurlijk zijn ook de beurs en de luchthaven belangrijke factoren voor het toerisme. “De beurs zorgt gemiddeld voor bijna een kwart van de jaarlijkse hotelovernachtingen”, aldus de Friedrich. “In Düsseldorf vinden elk jaar meer dan vijftig beurzen plaats, waarvan ongeveer de helft internationaal toonaangevend is op hun vakgebied.” Jaarlijks trekken de beurshallen ongeveer 1,6 miljoen bezoekers; publiekstrekkers zijn in het bijzonder de boot‑ en watersportbeurs boot en de Caravan Salon Düsseldorf, samen goed voor een kwart van alle beursbezoekers. De boot‑ en watersportbeurs boot is wereldwijd de grootste beurs voor motorboten, jachten, watertoerisme en watersport en voor de Caravan Salon geldt hetzelfde maar dan op het gebied van caravans, campers en camping – twee thema’s die in Nederland in de belangstelling staan. “Hierbij maakt de luchthaven in de directe omgeving van Düsseldorf de stad tot een zeer interessante bestemming. Voor veel Nederlanders is de luchthaven bovendien hun vakantieluchthaven geworden”, benadrukt Ole Friedrich.

Een rondleiding door de Düsseldorfse Kunstakademie Foto: U. Otte

Hedendaagse kunst en de historische oude binnenstad lopend of fietsend bereikbaar

De Nederlanders leveren ook een belangrijke bijdrage aan de groei van het cultuur‑ en fietstoerisme is in Düsseldorf. “Wat hedendaagse kunst betreft, bezit Düsseldorf wereldfaam”, benadrukt Ole Friedrich. “Met de Ehrenhof en de oude binnenstad grenzen twee compacte gebieden met een groot aanbod op kunst- en cultuurgebied aan elkaar, verbonden door de wereldberoemde kunstacademie.” Per fiets zijn ook de aan de Rijn gelegen stadsdelen, zoals het middeleeuwse Kaiserswerth en de Medienhafen met zijn spectaculaire architectuur alsmede het laat barokke slot Benrath goed te bereiken. “De RheinRadWeg NRW loopt alleen al in de gemeente Düsseldorf gedurende meer dan 42 km over beide oevers langs de Rijn”, licht Ole Friedrich toe. Enkele hotels richten zich speciaal op fietstoeristen. Het was dus absoluut terecht dat Düsseldorf in 2017 zelfs het startpunt van de Tour de France was.

“We staan altijd open voor een uitwisseling met Nederlandse toerismeorganisaties”

Uitbreiding van het toerisme in beide richtingen is natuurlijk altijd mogelijk. “We werken samen met de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) in Nederland en initiëren eigen acties zoals bloggerreizen, samenwerking met een PR-bureau in Nederland, Famtrips, samenwerking met touroperators en activiteiten op social media”, aldus Ole Friedrich. “Maar ook persreizen met een cultureel of stedelijk thema spelen een steeds grotere rol. Onlangs mochten we hier Nederlandse journalisten verwelkomen op de Art Düsseldorf en het New Fall Festival.” Ole Friedrich zelf is ten minste drie tot vier keer per jaar in Nederland (dit jaar bijvoorbeeld in Venlo en aan de kust bij Katwijk aan Zee en Egmond aan Zee). Tot nu toe steeds met de auto, maar met de aanstaande rechtstreekse treinverbinding is de trein een duurzaam alternatief.