eureka

neurochirurg in keulen, patrick simons: ‘comfortabele treinen beter voor patiënten’

De Limburgse neurochirurg Patrick Simons is met zijn praktijk gevestigd in de Mediapark Klinik in het Duitse Keulen. Hier helpt hij ook een groeiend aantal Nederlanders af van een hernia of andere rugklachten. “Patiënten zouden zeer gebaat zijn met betere treinverbindingen. Met rugpijn in de file staan, is geen pretje.”

De hypermoderne Mediapark Klinik in Keulen is vanaf het centraal station uitstekend bereikbaar. Eén halte met de S-Bahn, hooguit vijf minuten. “Maar daar heb je weinig aan als je uit Nederland komt”, zegt drs. Patrick Simons, bekend als de dé expert op het gebied van hernia. “De treinverbinding met Venlo is nog wel redelijk, maar met Roermond of Maastricht een drama. Er zit minstens één overstap in met een flinke wachttijd. Verder moeten de mensen verschillende kaartjes én zijn de treinen niet comfortabel. Instappen is best riskant, je kunt je koffer lastig kwijt. Geen optie voor mensen met rugklachten of die net geopereerd zijn. Ik weet het niet precies, maar ik denk niet dat ik meer dan vijf Nederlanders per jaar in mijn kliniek zie die met de trein zijn gekomen.”

Nederlandse markt

Patrick Simons behandelt jaarlijks honderden patiënten van wie aan aanzienlijk deel uit Limburg, Gelderland en Brabant. Dat zouden er best meer kunnen zijn, reden waarom zijn praktijk regelmatig in diverse publicaties te vinden is. Overigens werft ook het Krankenhaus der Augusterinnen-Severinsklösterchen in Keulen op de Nederlandse markt. Het ziekenhuis beschikt sinds afgelopen voor jaar over een hypermodern cardiologiecentrum waar ook Nederlanders behandeld worden.

Toch is het zakelijke aspect niet de belangrijkste reden waarom de neurochirurg pleit voor betere internationale treinverbindingen. “Onze patiënten komen vrijwel allemaal met de auto. Vaak onderschatten ze de reistijd. Aan de grote toegangswegen wordt voortdurend gewerkt, rond de stad staan altijd files, parkeren is lastig. Daardoor komen patiënten te laat en raken gestresst. Wij moeten dan ons schema omgooien en soms operaties verplaatsen. Als mensen met de trein komen, is dat veel relaxter en kunnen wij efficiënter werken.”

Treinreizen comfortabeler

Ook uit medisch oogpunt zou reizen met de trein beter zijn. “Zeker. Mensen met rugklachten zijn gebaat bij beweging. In de trein kunnen ze af en toe opstaan, een stukje lopen of eenvoudige oefeningen doen. In een auto gaat dat niet.  Bovendien zit je daarin vaak heel laag en is in- en uitstappen een uitdaging. Sta je ook nog eens lang in de file, dan wordt het alleen maar erger. Treinreizen is veel comfortabeler.”

Steden leefbaarder

Patrick Simons juicht directe treinverbindingen tussen Nederland en Keulen toe, zoveel is duidelijk. “Hopelijk komen die er. Ik zou dan wel willen pleiten voor echt comfortabele, directe en snelle verbindingen. Met een systeem waarin je thuis je ticket kunt boeken, koffer inchecken en stoel reserveren. Zoals in de luchtvaart ja. Op de perrons zou er hulp moeten zijn om de mensen te helpen met hun bagage. Voor mijn patiënten, maar ook toeristen en andere reizigers zullen dat als prettig ervaren. Het is een middel om het autogebruik terug te dringen, de steden leefbaarder te maken.”

Patrick Simons studeerde medicijnen in Nijmegen en specialiseerde zich in het Duitse Münster als neurochirurg. In 1994 vestigde hij zich in Keulen, sinds 2001 met een praktijk in de Media Park Klinik in Keulen. In deze privékliniek worden diverse verse specialismen aangeboden waaronder orthopedie, radiologie, anesthesie en interne geneeskunde. De kliniek beschikt over zes operatiekamers, een diagnostisch centrum, fysiotherapie en 35 suites waar patiënten worden verzorgd en herstellen na een ingreep.

Meer informatie op www.mediapark-klinik.de en www.hernia-weg.de

09/27/2019

Betty Schampers

Ik ben verzekerd bij de ONVZ kunt u mij zeggen of de PETD operatie vergoed wordt.

antwoord
09/27/2019

Betty Schampers

Ik ben verzekerd bij ONVZ kunt u mij zeggen of een PTED operatie vergoed wordt.

antwoord
06/27/2019

Truce van Rijt

Wij wonen in België en zijn verzekerd bij CM. Kunnen wij ook door u geholpen worden?

antwoord
05/18/2019

G.peters

Wordt het vergoed door cz

Wordt het vergoed door cz

antwoord
04/12/2018

Paping

Beste…, mijn man is afgelopen jaar geopereerd aan een hernia , tot nu toe zijn de klachten alleen maar erger geworden en heeft hij dagen erbij dat niks meer helpt tegen de pijn , nu is mijn vraag of hij bij u een afspraak kan maken . Vr Gr spaping

antwoord