eureka

judith heesen, reiziger aachen - schinnen: ‘fatsoenlijke treinverbinding zou mij een hoop gedoe en een auto schelen’

“Ik woon in het centrum van Aachen op 3 minuten van de Hauptbahnhof. Toch is de trein voor mij geen optie om naar mijn werk in het Limburgse Schinnen te reizen. Het lijkt een afstand van niets, maar het is gewoon te slecht georganiseerd.”

Dit is het verhaal van reiziger Judith Heesen. Na haar studie internationale betrekkingen in Münster en Nijmegen, kreeg zij eind 2016 een baan als trainee bij de provincie Limburg. Concreet betekent dit dat zij gedetacheerd is in Schinnen waar ze aan een project voor gemeentelijke herindeling werkt.

Leuk werk, in een prettige omgeving, vindt Judith. Alleen mist ze een goede treinverbinding tussen haar woonplaats Aachen en werkplek Schinnen. “Ik ben een fan van het openbaar vervoer. Maar met de trein zou ik meer dan een uur reistijd naar mijn werk kwijt zijn. Met de auto rijd ik het in minder dan een half uur. Dus kies ik helaas voor de auto.”

Te korte overstaptijd

Wie op de reisplanner naar het betreffende treintraject kijkt, ziet meteen waar de problemen liggen. Judith zou met de trein van Aachen naar Herzogenrath moeten reizen, een rit van circa een kwartier. Daar heeft ze dan 3 minuten overstaptijd op de Regional Express Herzogenrath – Heerlen. De app van Deutsche Bahn geeft echter zelf al aan: connection service will probably not be reached. In dat geval moet er een half uur gewacht worden. Eenmaal in Heerlen moet Judith overstappen op de Arriva-trein richting Sittard, met eerst nog eens 11 minuten wachttijd.

Verhuizen geen optie

“De treinreis kost veel tijd en kent te veel onzekerheden”, vertelt Judith. “Vooral de overstap in Herzogenrath is een struikelblok. Je moet daar door een tunneltje naar het andere perron. Als je nog geen ticket hebt geregeld, moet je dat ook eerst nog halen. Dat red je niet in 3 minuten.”

Ze heeft zelfs overwogen om naar Nederland te verhuizen. “Maar ik woon in Aachen samen met mijn vriend, die wel in Duitsland werkt. Samen verhuizen betekent alleen maar dat we de problemen verleggen.”

Judith volgt de voorbereidingen van EurekaRail voor beter grensoverschrijdend treinreizen dan ook met meer dan gemiddelde belangstelling: “Een fatsoenlijke treinverbinding zou mij niet alleen een hoop gedoe, maar ook een auto schelen.”

9 January 2019 | 18:34

Leo Maathuis

Ik heb gehoord dat er duizenden enquetes gehouden zijn over het grensoverschrijdende bus- en treinverkeer. Ik zou de gegevens graag inzien. Kunt u mij een link sturen?

antwoord