eureka

ceo joost meijs van eindhoven airport wil groeien naar tien miljoen passagiers: treinverbinding met luchthaven grote wens

Joost Meijs, nu CEO van Eindhoven Airport, trad in 2006 in dienst van de luchthaven als commercieel directeur. Dit was precies in het jaar dat de luchthaven de horde nam van één miljoen reizigers. Nu verwerkt de tweede luchthaven van Nederland onder zijn leiding jaarlijks zo’n 6,3 miljoen passagiers en dat worden er wellicht op termijn tien miljoen. Bereikbaarheid per trein heeft in de groeiplannen een hoge prioriteit. Daarom ondersteunt hij het project EurekaRail van harte. “Het gaat om het totaalaanbod van modaliteiten.”

De conferentiekamer op de vijfde verdieping van de NV Eindhoven Airport biedt breed uitzicht op de landende toestellen van Ryanair, Transavia en de andere luchtvaartmaatschappijen die de afgelopen jaren zijn neergestreken in Eindhoven.

Doodzonde

Direct om het kantoorgebouw liggen de wegen open, rijden vrachtauto’s aan en af naar verschillende bouwputten en wordt gewerkt aan het nieuwe parkeergebouw, gecombineerd met horeca en een busterminal. Joost Meijs ziet het met tevreden ogen aan. Niet dat hij goede herinneringen heeft aan de instorting een jaar geleden van de parkeergarage in aanbouw. “Nee, zeker niet”, zegt hij. “Dat heeft ons twee jaar gekost in de ontwikkeling. Doodzonde natuurlijk, maar gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. Het zij zo, ik kijk liever vooruit. De infrastructuur wordt verder verbeterd, de toegangswegen verbreed. Iets verderop worden nieuwe aantakkingen gemaakt met de A58 en de A2. Heel belangrijk, want Eindhoven Airport mag dan de afgelopen jaren zijn gegroeid als kool, de bereikbaarheid is absoluut onvoldoende. Hier staan dagelijks files en zeker in de drukke seizoenen is parkeren en de bereikbaarheid van de luchthaven een uitdaging. Volgend jaar zijn de wegen gereed en wordt ook de nieuwe parkeergarage opgeleverd. Waarmee we weer meer ruimte krijgen om onze ambities vorm te geven.”

Kenniswerkers

En die zijn niet gering. De luchthaven bereidt zich voor op uiteindelijk tien miljoen passagiers per jaar in 2025. Een getal dat Joost Meijs heel voorzichtig noemt. “Volgend jaar wordt hopelijk duidelijk hoeveel ruimte we krijgen om te groeien. De politiek beslist over het aantal vliegbewegingen en neemt daarin uiteraard ook aspecten als geluid, uitstoot en andere milieufactoren mee. Terecht. Als luchthavendirecteur kijk ik echter ook naar de economische ontwikkelingen. De regio Eindhoven is de laatste jaren enorm snel gegroeid. Zelfs tijdens de economische crisis. Dat is groei die beklijft, geen zeepbel. Kijk naar de maakindustrie met grote trekkers als ASML, Philips en de High Tech Campus. Met honderden grotere en kleinere bedrijven in de ontwikkeling en toelevering. Volgens de laatste cijfers werken hier 50.000 kenniswerkers, afkomstig uit alle delen van de wereld. Dat aantal groeit. En dan hebben we het nog niet eens over alle arbeidsmigranten die hier in de regio en daarbuiten werkzaam zijn. Al die mensen reizen, zakelijk én privé als ze op familiebezoek willen bijvoorbeeld. Daarnaast is deze regio heel dichtbevolkt. Met mensen die op vakantie gaan, die stedentrips maken. Kortom, er is een grote en groeiende vraag naar vliegverbindingen die wij als Eindhoven Airport graag invullen.”

Is de trein dan niet een alternatief, ook uit het oogpunt van duurzaamheid? Joost Meijs aarzelt even. De trein is uiteraard een concurrent van het vliegtuig. “Het gaat om totale mobiliteit en bereikbaarheid. Vliegen is geen doel op zich. Ik ben ook een groot voorstander van betere internationale treinverbindingen. Ik zie die zeker niet als een bedreiging. Wij bedienen veel klanten uit België en Duitsland. Sterker, het gaat me te langzaam. Laat die internationale treinen er komen, investeer erin. Nu de economie zo goed draait moet dat geld er toch zijn. Wat mij betreft mag EurekaRail nog wat breder getrokken worden.”

Joost Meijs met op de achtergrond Eindhoven Airport Foto: Wouter Roosenboom

Uitbouwen

Joost Meijs studeerde economie in Groningen, werkte onder meer voor de Jaarbeurs in Utrecht en als expat in Brazilië en koos in 2006 bewust voor de wereld van transport en logistiek. Twee jaar was hij commercieel directeur, daarna groeide hij door naar zijn huidige functie van CEO. Belangrijkste opdracht: de civiele luchtvaart op Eindhoven verder uitbouwen. Hij viel daarbij niet meteen met zijn neus in de boter. “Nee, in 2008 werd eerst de tickettax ingevoerd, vervolgens brak de crisis uit en we kwamen niet tot een gelijkluidende visie met onze stakeholders. Dat zette wel even de rem op alle plannen, maar gelukkig is alles gladgestreken. De tickettax werd al snel afgeschaft en zoals gezegd trok deze Brainportregio zich niet veel aan van de crisis.”

Het aantal luchtvaartmaatschappijen nam sterk toe, er verrees een nieuwe terminal, de parkeer- en opslagcapaciteit werd sterk uitgebreid en Eindhoven Airport ontwikkelde zich tot de nummer twee luchthaven van Nederland, met 1500 directe arbeidsplaatsen een grote werkgever.

Treinverbinding

Een bedrijf dat echter nog lang niet af is, zeker niet in de ogen van Joost Meijs. En helemaal tevreden over de ontwikkelingen is hij evenmin. “De bereikbaarheid via de weg wordt beter, maar via het openbaar vervoer zijn nog grote slagen te maken. We ijveren al heel lang voor een directe treinverbinding. Een halte onder de luchthaven is een droom. Voorlopig gaan we voor een nieuw Intercitystation, iets meer dan een kilometer van de luchthaven. Vandaaruit zou een lightrail gerealiseerd kunnen worden naar de vertrekhal. Helaas zijn die plannen uitgesteld. Als we per trein beter bereikbaar zijn, kunnen mensen ons makkelijker bereiken. Ze zijn minder parkeergeld en tijd kwijt en het is uiteraard veel duurzamer. Nu is er wel een shuttleverbinding en een andere busverbinding met station Eindhoven Centraal, maar dat is onvoldoende en biedt niet het comfort en gemak dat past bij de tweede luchthaven van Nederland. Te weinig passagiers komen bij ons via het openbaar vervoer. Dat geldt voor zowel zakelijke reizigers als vakantiegangers Een directe treinverbinding zou zeker helpen om passagiers uit de auto en in de trein te krijgen.”

Knooppunt

Joost Meijs is ook een groot voorstander van de uitbouw van Eindhoven tot internationaal knooppunt, een ambitie die onlangs burgemeester John Jorritsma in deze nieuwsbrief uitsprak. “Natuurlijk. Brainport Eindhoven ís een internationale regio. Daarbij horen goede weg-, vlieg- én treinverbindingen. Dat zijn geen concurrerende modaliteiten, ze vullen elkaar aan. Vliegen is ook geen doel op zich, het is een faciliteit. Net als treinen en autoverkeer. In mijn ogen is een intercityverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf en later misschien Keulen een goede zaak. Die maakt Eindhoven weer beter bereikbaar en dat is weer belangrijk voor al die hightechondernemingen en hun medewerkers.”