eureka

asif shafiq khan, student rwth aachen: ‘verbazingwekkend dat er geen goede treinverbindingen zijn’

Na zijn bachelor Techniek in Pakistan volgt Asif Shafiq Khan sinds september 2016 een 2-jarige masterstudie Electrical Power Engineering aan de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule in Aachen. “Ik wil internationale ervaring opdoen en kreeg de kans om in Duitsland te gaan studeren. Ik koos voor Aachen omdat het een goede universiteit is, maar vooral ook vanwege de ligging: centraal in Europa en op het snijvlak van 3 mooie landen”. Eén ding valt hem tegen: treinreizen!

Reizen kost te veel tijd

De studie en het leven in Aachen bevallen Asif uitstekend. “Fijne mensen”, zegt hij lachend, “en een mooie omgeving met veel natuurschoon”. Voor zijn praktijkopdracht reist hij nu bijna dagelijks naar Düsseldorf. “Van huis tot werk betekent dat veel overstappen, zeker nu er ook nog een spoorbrug kapot is. Maar het is te doen.” Veel lastiger vindt de student het reizen naar Nederland en België. “Ik ga wel eens naar Vaals en een keer naar Maastricht om die mooie stad te ontdekken. Maar er is geen goede treinverbinding. Dus reisde ik met de bus van Hauptbahnhof Aachen naar het station in Maastricht. Reizen kost dan te veel tijd. Die heb ik eigenlijk niet met m’n drukke studie.”

Asif hoort dezelfde problemen van collega-studenten aan de RWTH in Aachen die regelmatig colleges aan de Universiteit van Maastricht moeten volgen. “Het is toch verbazingwekkend dat er geen goede verbinding is. Er zijn zoveel studenten die hier mee geholpen zouden zijn.”