eureka

taskforce gaat treinverkeer grensregio’s aanjagen: benelux-parlement steunt eurekarail

Er wordt een internationale Taskforce opgericht die zich sterk maakt voor betere en snellere treinverbindingen in de grensregio’s. Dat heeft het Benelux-parlement besloten tijdens een vergadering in het Provinciehuis in Maastricht.

Gedeputeerde Hubert Mackus aan het woord tijdens de vergadering van het Beneluxparlement.

De Taskforce moet ook werk maken van betere aansluitingen, het vereenvoudigen van de kaartjesverkoop en uniforme ticketprijzen. Hubert Mackus, bij de Provincie Limburg als gedeputeerde verantwoordelijk voor openbaar vervoer, is blij met het besluit. “Vrij verkeer is essentieel voor de economie. Zeker voor een grensregio zijn treinverbindingen belangrijk. Goed voor het toerisme, goed voor de arbeidsmobiliteit en goed voor de consument. Met het project EurekaRail verbeteren we bestaande verbindingen en breken we barrières af rond ingewikkelde kaartjesverkoop en verschillend tarieven. Het besluit van het Benelux-parlement is een mooi steuntje in de rug.” 

Maastricht

Het Benelux-parlement vergaderde voor het eerst sinds de oprichting in 1955 in Maastricht. Dat was niet toevallig. Belangrijkste agendapunt was het verder aanjagen van grensoverschrijdend treinverkeer, één van de beleidsterreinen van het parlement. “Waar kun je daarover beter praten dan in Maastricht”, aldus gouverneur Theo Bovens in zijn welkomstwoord aan de parlementsleden. “In het hart van de Benelux, voorloper van de Europese Unie. Precies 25 jaar geleden is in deze Statenzaal het Verdrag van Maastricht getekend. Het debat over Europa is nooit klaar. Grensoverschrijdende verbindingen zijn essentieel.”

Aanbevelingen

Het Benelux-parlement bestaat uit 49 parlementsleden: 21 leden van de Tweede Kamer Nederland, 21 leden van het Belgische federale parlement en de gemeenschaps- en gewestparlementen en 7 leden van de Tweede Kamer Luxemburg. Het parlement werkt actief samen met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De aanbeveling om een Taskforce op te richten, een aanbeveling die zonder tegenstemmen werd overgenomen. Namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reageerde Hellen van Dongen, directeur Openbaar Vervoer, tijdens de vergadering positief op de aanbeveling voor een Taskforce. “Er gebeurt van alles, er wordt vooruitgang geboekt met de grensoverschrijdende mobiliteit. Maar een extra stimulans kan geen kwaad.” “Over de grens reizen moet zo eenvoudig mogelijk zijn”, lichtte het Benelux Parlementslid Rens Raemakers toe. “Om over de grens te kunnen werken, wonen, bij familie of vrienden op bezoek te gaan of gewoon te genieten van de omgeving. Maar ook als we het veelvuldig vliegverkeer over kleine afstanden willen indammen, is goed internationaal spoorvervoer een duurzaam alternatief.” 

Kracht

“Een door de nationale regeringen aangestuurde Taskforce kan voldoende kracht ontwikkelen om concreet werk te maken van onbelemmerd treinreizen over de grenzen heen”, zo meende parlementsvoorzitter André Postema.” Namens onder andere reizigersorganisatie Rover toonde ook woordvoerder Arriën Kruyt zich optimistisch over de te vormen Taskforce. “In 1957 reed de eerste Beneluxtrein tussen Brussel en Amsterdam. Een mijlpaal, maar het wordt hoog tijd dat de Drielandentrein er komt die om het half uur stopt, waarvoor je gemakkelijk een kaartje kunt kopen tegen een eenduidig en helder tarief.”

Zitting van het Beneluxparlement in de Statenzaal in Maastricht Foto: Johannes Timmermans